Açıklamalı ve UygulamalıİŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ 2.baskı
İş Sağlığı ve İş Güvenliği (Açıklamalı ve Uygulamalı)
Arif TEMİR
Soma’da yaşanan ve 300’ün üzerinde madencinin ölümü ile sonuçlanan felaket, İş Sağlığı ve Güvenliği’nin ne kadar çok önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. İşverenler, İş Sağlığı ve Güvenliği olayının önemini, Soma olayı ile birlikte, net olarak kavradılar. Şimdi, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yükümlülükler ve yapılması gerekenlerin neler olduğunun çabası içerisindeler. İş Başmüfettişi Arif Temir’in elinizde bulunan kitabı, bu konudaki yükümlülükleri ve yapılması gerekenleri, uygulamalı örnekler ve belgeleriyle, çok güzel bir şekilde açıklıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda işverenlerin yükümlülüğü o kadar çok ki.. İlk okul öğrencisi olan çocuk, okul dönüşü eve girer girmez annesine sormuş: - Anneciğim.. bu gün yemekte ne var? - Saymakla bitmez yavrum.. - Anneciğim söylesene ne var? - Pirinç pilavı yavrum! Fıkrada olduğu gibi, işverenlerin İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yükümlülükleri, saymakla bitmez. Örneğin; risk değerlendirmesi yapma veya yaptırma, acil durum planlarının hazırlanması, çalışanların eğitimi, çalışanların sağlık gözetimi, çalışan temsilcisi seçimi, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme, iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturma, mesleki eğitim aldırma, çalışanların patlayıcı ortamların tehlikelerinden korunması, ekranlı araçlarla çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemleri, iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik koşulları, işin durdurulması ve bununla ilgili süreç bunlardan ilk akla gelenler. İş sağlığı ve güvenliği ile uygulama, 30.12.2012 tarihinden itibaren bütün işyerlerini kapsıyor. İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü ise 2014 yılı itibariyle çok tehlikeli ve tehlikeli tüm iş-yerlerini kapsıyor. 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle de “kapıcı çalıştıran apartmanlar dahil” tüm işyerlerini kapsayacak. Konuyla ilgili yönetmeliklerin çoğu yürürlüğe girdi. Bazıları da kademeli olarak 2016 ve 2017’de yürürlüğe girecek. Özellikle işverenler açısından, neyin ne zaman ve nasıl yapılması gerektiği çok önemli. Yükümlülüklerin yerine getirilmemesinin yaptırımı, bazılarında her ay için idari para cezasını gerektirirken, bazılarında çalışan sayısına göre, bir kısmında da tespite göre cezalar kesilebilmektedir. Özellikle arka arkaya gelen cezalar, bir çok işletme için ciddi bir külfet doğurmaktadır. Arif Temir’in elinizde bulunan kitabı, İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda, gerekli olan ihtiyaca cevap veren ve işverenleri cezalardan koruyacak olan, temel bir başvuru kitabı olmuş. Kendisini içtenlikle kutluyor, konu ile ilgisi olan herkese tavsiye ediyorum. Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1.Baskı Sunuşu, Merhum Hocam Prof. Dr. Şükrü Kızılot tarafından yazılmıştır.
- Açıklama
İş Sağlığı ve İş Güvenliği (Açıklamalı ve Uygulamalı)
Arif TEMİRSoma’da yaşanan ve 300’ün üzerinde madencinin ölümü ile sonuçlanan felaket, İş Sağlığı ve Güvenliği’nin ne kadar çok önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. İşverenler, İş Sağlığı ve Güvenliği olayının önemini, Soma olayı ile birlikte, net olarak kavradılar. Şimdi, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yükümlülükler ve yapılması gerekenlerin neler olduğunun çabası içerisindeler. İş Başmüfettişi Arif Temir’in elinizde bulunan kitabı, bu konudaki yükümlülükleri ve yapılması gerekenleri, uygulamalı örnekler ve belgeleriyle, çok güzel bir şekilde açıklıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda işverenlerin yükümlülüğü o kadar çok ki.. İlk okul öğrencisi olan çocuk, okul dönüşü eve girer girmez annesine sormuş: - Anneciğim.. bu gün yemekte ne var? - Saymakla bitmez yavrum.. - Anneciğim söylesene ne var? - Pirinç pilavı yavrum! Fıkrada olduğu gibi, işverenlerin İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yükümlülükleri, saymakla bitmez. Örneğin; risk değerlendirmesi yapma veya yaptırma, acil durum planlarının hazırlanması, çalışanların eğitimi, çalışanların sağlık gözetimi, çalışan temsilcisi seçimi, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme, iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturma, mesleki eğitim aldırma, çalışanların patlayıcı ortamların tehlikelerinden korunması, ekranlı araçlarla çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemleri, iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik koşulları, işin durdurulması ve bununla ilgili süreç bunlardan ilk akla gelenler. İş sağlığı ve güvenliği ile uygulama, 30.12.2012 tarihinden itibaren bütün işyerlerini kapsıyor. İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü ise 2014 yılı itibariyle çok tehlikeli ve tehlikeli tüm iş-yerlerini kapsıyor. 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle de “kapıcı çalıştıran apartmanlar dahil” tüm işyerlerini kapsayacak. Konuyla ilgili yönetmeliklerin çoğu yürürlüğe girdi. Bazıları da kademeli olarak 2016 ve 2017’de yürürlüğe girecek. Özellikle işverenler açısından, neyin ne zaman ve nasıl yapılması gerektiği çok önemli. Yükümlülüklerin yerine getirilmemesinin yaptırımı, bazılarında her ay için idari para cezasını gerektirirken, bazılarında çalışan sayısına göre, bir kısmında da tespite göre cezalar kesilebilmektedir. Özellikle arka arkaya gelen cezalar, bir çok işletme için ciddi bir külfet doğurmaktadır. Arif Temir’in elinizde bulunan kitabı, İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda, gerekli olan ihtiyaca cevap veren ve işverenleri cezalardan koruyacak olan, temel bir başvuru kitabı olmuş. Kendisini içtenlikle kutluyor, konu ile ilgisi olan herkese tavsiye ediyorum. Prof. Dr. Şükrü Kızılot (1.Baskı Sunuşu, Merhum Hocam Prof. Dr. Şükrü Kızılot tarafından yazılmıştır.
İLGİLİ YAYINLARStok Kodu:9786050508895Boyut:16.5x23.5Sayfa Sayısı:979Basım Yeri:ANKARABaskı:2Basım Tarihi:Haziran 2021Kapak Türü:Sert KapakKağıt Türü:1.HamurDili:Türkçe
- Taksit Seçenekleri
- Diğer KartlarTaksit SayısıTaksit tutarıGenel ToplamTek Çekim950,00950,00
- Yorumlar
- Yorum yazBu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.